Wat doet een IT Solution Manager?

IT Solution Manager

Een Solution Manager is nog nooit zo belangrijk geweest als nu het geval is! We leven in een wereld waarin nieuwe inzichten en veranderingen elkaar in rap tempo opvolgen. Technologie met name vanuit de IT sector is alomtegenwoordig en de systemen worden steeds geavanceerder en complexer.

Om de beste oplossing te selecteren en ‘in te bedden’ in organisaties is het essentieel dat men over de juiste kennis en ervaring beschikt. Een IT Solution Manager heeft een brede en diepgaande kennis van organisaties, IT en project managementmethodieken. Een onmisbare rol bij complexe verandering.

Onderstaand geef ik u een aantal tips waar u op kunt letten bij het vinden van een goeie IT Solution Manager:

Een IT Solution Manager heeft uitstekende communicatieve en persoonlijke vaardigheden

De IT Solution Manager kan goed luisteren, inleven en adviseren. Behoeftes en techniek worden in alom begrijpelijke taal omgevormd zodat op ieder niveau een verbinding kan ontstaan. Een IT Solution Manager is een expert in stakeholder management en praat net zo makkelijk met een CxO als een ‘techie’.

Een IT Solution Manager is ‘geboren in de IT’

De IT Solution Manager heeft in zijn carrière talrijke business behoeftes vanuit diverse IT rollen opgelost waardoor zijn kennis en ervaring goed breed en diepgaand is. Het hierdoor ontstane T-shape profiel met de hierboven genoemde vaardigheden maken de IT Solution Manager tot een praktijkgericht vertrouwenspersoon. Dit is essentieel voor het opvolgen van advies en sturing.

Een IT Solution Manager komt met een wereld aan ervaring

De IT Solution Manager heeft talrijke situaties ervaren. Al vrij snel weet de IT Solution Manager wat te doen in situaties waarin organisaties zich bevinden.

Een IT Solution Manager heeft een gezond netwerk

De IT Solution Manager onderhoudt een netwerk met ‘trusted’ specialisten en entrepreneurs. Hiermee wordt kennis en ervaring gedeeld en af en toe een hapje gegeten met een goede fles wijn.

Een IT Solution Manager leert zijn hele leven

Ontwikkelingen in de IT staan niet stil. Oplossingen die we vandaag gebruiken bestonden wellicht vijf jaar geleden of zelfs veel korter nog niet! De beste IT Solution Managers leren iedere dag actief bij. IT Solution Managers denken en doen.

Een IT Solution Manager identificeert en beheerst risico’s en kansen

De IT Solution Manager beheerst de invloed van technologie op organisaties. Zowel de functionele als niet-functionele aspecten neemt de IT Solution Manager mee in zijn aanpak en advies. Niet-functionele aspecten zijn bijvoorbeeld veiligheid, betrouwbaarheid maar ook budgettaire aspecten.

Een IT Solution Manager heeft overzicht en oog voor detail

IT Solution Managers zijn systeemdenkers (holistische benadering) en weten vanuit ervaring dat goed functionerende oplossingen bepaald worden door de kwaliteit van bouwstenen en menselijke invloeden. De IT Solution Manager doorkruist dan ook met flair de verschillende lagen van detail en ‘scheidt het kaf van de koren’.

Een IT Solution Manager is praktijkgericht

De IT Solution Manager gebruikt zijn ervaring, kennis en kunde om zo snel en veel mogelijk waarde toe te voegen aan de organisatie. Methodieken en best practices zijn hierbij een middel en geen doel. Echt goeie IT Solution Managers zijn meestal Agile evangelisten.

IT Solution Managers zijn doorzetters

IT Solution Manager willen voor u de beste oplossing. Door weerstand (wantrouwen, politiek etc) en contractuele afhankelijkheden is dat niet altijd eenvoudig. De IT Solution Manager staat u bij in het maken van de juiste beslissingen waarbij de beste oplossing voor uw organisatie en relaties voorop staan.

 

 

Wilt u meer weten en onze beschikbaarheid opvragen?

Bel ons gerust voor een vrijblijvende afspraak.

 Contact ons >

logo denkers die doen

 

Inspiratie en bronnen:
Agile Software Requirements door D. Leffingwell 
Agile Product Management with Scrum door R. Pichler  
WebBlog van M. Clews 
artikel Tegenvallende resultaten zijn gelukkig geen garantie voor de toekomst door B. de Neve 
Vrienden en collega's in mijn netwerk.